Zwols familiebedrijf sinds 1952
Tweevoudig winnaar Bovag monteur verkiezing
1300M2 showroom en 2 werkplaatsen
E-bikes, E-scooters, Fietsen en Scooters onder 1 dak!

Fietsplan & WKR-regeling

Fietsplan

Naast de nieuwe fiscale regeling voor een leasefiets, kunt u ook nog steeds gebruik maken van het huidige fietsplan. Via de werkkostenregeling valt een fiets van de zaak binnen de vrije ruimte van de WKR-regeling. Dit betekent voor werkgevers dat zij een vrije ruimte hebben van 1,2% van de fiscale loonsom. Dit bedrag mag de werkgever onbelast verstrekken aan zijn werknemers. De aanschaf van de fiets mag dan worden verrekend met het brutoloon, overuren of met vakantiedagen. Door deze verrekening ontvangen zowel de werknemer als werkgever belastingvoordeel. Als werkgever bespaart u op de sociale lasten en als werknemer kunt u een nieuwe e-bike aanschaffen met een korting tot 45%.

Unsplash

Rekenvoorbeeld fietsplan:
- Wendy heeft een bruto jaarinkomen van € 35.000
- Met dit inkomen valt ze in belastingschijf 2 (43,25%)
- Ze ziet een nieuwe e-bike met een waarde van € 2.000
- Ze betaald de fiets via het brutoloon per maand
- Haar totale voordeel is 43,25% x € 2.000 = € 865
​​​​​​​
LET OP: de bovenstaande berekening geeft een indicatie van het voordeel dat je hebt door de fiets via de fietsregeling aan te schaffen. De individuele situatie kan afwijken. Aan de berekeningen kunnen geen rechten worden verleend.

Veel gestelde vragen

FAQ - Fietsplan en WKR regeling

Is een fietsplan via de WKR regeling nog mogelijk?
Ja, bedrijven kunnen nog steeds een fiets/e-bike aanbieden aan de werknemers via de werkkostenregeling.

Wat is het verschil tussen fietsplan en de leasefiets?
Via fietsplan schaf je een fiets aan die de werkgever betaald. De werkgever verrekend een (vast) bedrag elke maand van je brutosalaris (of vakantiedagen/ overuren). Zodra de fiets volledig is afbetaald, is de fiets eigendom van de werknemer. Kosten voor onderhoud worden hier niet in verrekend. Bij een leasefiets betaald de werkgever en/of werknemer een vast leasebedrag per maand. Dit bedrag is inclusief onderhoud, verzekering en pechhulp. Na 36 maanden (leasetermijn) kan de medewerker de fiets overnemen voor 15% van de nieuwwaarde.

Kan ik binnen het fietsplan uit alle fietsen kiezen?
Ja, alle fietsen zijn in principe mogelijk. Maar informeer altijd bij de werkgever of er bepaalde regels zijn waaruit je mag kiezen.

Kan iedereen gebruik maken van het fietsplan?
Er is een beperkt werkkostenregeling (WKR) budget beschikbaar per jaar (1,2% van de totale loonsom) en hier zal de werkgever altijd binnen moeten blijven. Informeer daarom eerst bij de werkgever of er ruimte is binnen de WKR.

Kan ik met een fietsplan nog steeds gebruik blijven maken van KM-vergoeding?
Ja, dat kan maar dat is per werkgever weer naar eigen wensen ingevuld.

Hoe vraag ik een lease- of bedrijfsfiets aan?
Neem contact op met de Schakelaar Tweewielers via het contactformulier of stuur een mail. Wij informeren je graag welke stappen je kunt ondernemen om in aanmerking te komen.

Kan ik een lease- bedrijfsfiets ook testen?
Ja, het is mogelijk om een fiets of e-bike voor een week te testen.