;
Informatie toekomst helmplicht snorscooter
01-03-2021

Informatie toekomst helmplicht snorscooter

Vanuit vragen van klanten begrijpen we dat er nog onduidelijkheid is omtrent de toekomstige mogelijke helmplicht voor snorfietsen (snorscooters). De berichtgeving in de media is helaas niet volledig en soms onjuist. Daarom zetten wij de correctie informatie over de mogelijke toekomstige helmplicht voor snorfietsen (snorscooters) op een rij.

Wij willen graag de volgende informatie correct met je delen: 
  • De 2e kamer heeft de minister van I&W gevraagd de eventuele invoering van de helmplicht voor snorfiets (snorscooter) te onderzoeken. 
  • De minister heeft de 2e kamer per brief, d.d. 18 februari, geïnformeerd over hoe zij dit aan wil gaan pakken en geeft aan, een aantal effecten nader te willen/moeten onderzoeken.
  • Dit onderzoek zal in ieder geval 9 tot 12 maanden duren en afhankelijk van de uitkomsten of nieuwe inzichten kan dit langer gaan duren. Hierna zal er een wetswijziging plaatsvinden wat nog niet betekend dat deze direct uitgevoerd gaat worden. 
  • Dat er een helmplicht komt is zo goed als zeker (we willen naar minder verkeersslachtoffers). Hoe en wanneer is volledig onduidelijk. De grote vraag is wat gaat bijvoorbeeld de huidige scooterrijder doen? Voor de politiek is dit de meest onzekere factor; een verschuiving naar e-bikes zonder helm is namelijk geen oplossing voor de reductie van het aantal verkeersslachtoffers. 
  • Als de wetsaanpassing definitief rond is, zal er een oplossing moeten komen voor het “ombouwen” en keuren van een 25 km/h voertuig naar een 45 km/h voertuig. Met name de vraag wat de kosten voor de “burger” worden is hier een heel belangrijk politiek argument. 
 
De komende periode zal er serieus naar alle voor en tegens worden gekeken. Alle betrokkenen zitten redelijk op 1 lijn over het uiteindelijk doel (het reduceren van verkeersslachtoffers), de wijze waarop en de tijdsplanning zijn de onzekere factoren. Er zal voorlopig nog niks veranderen en mocht er wat gaan veranderen dan wordt er gelobbyd voor een goede overgangsregeling. De fabrikanten blijven in ieder geval via de RAI druk uitoefenen op het proces, zodat we “eerlijk” en geleidelijk deze belangrijke stap voor de branche kunnen uitvoeren. 

We hopen u correct en voldoende te hebben geïnformeerd. 

Met vriendelijke groet,

Team Schakelaar Tweewielers