Familiebedrijf sinds 1952
2voudig winnaar Bovag monteur
1300M2 showroom en 2 werkplaatsen
E-bikes, E-scooters, Fietsen en Scooters onder 1 dak!


Onderhoud fiets en e-bikes

Handige tips voor onderhoud

Was het vuil, zand en zout van uw fiets af Als u veel fietst in de winter, dan krijgt u  te maken met veel verschillende weertypes. Het is immers niet altijd mooi droog winterweer. Om schade door regen, modder, sneeuw of strooizout aan uw fiets te voorkomen, is het goed om de fiets te wassen met water of een sopje en deze nog een keer goed af te spoelen, ook als uw fiets al een tijd in de schuur staat. Gebruik warm water, dan lost het strooizout sneller op. Droog de fiets daarna met een doek en zet de fiets vervolgens in een droge verwarmde ruimte. Voor extra bescherming kunt u de fiets nog behandelen met speciale fietsglansolie of siliconenspray. Deze artikelen zijn verkrijgbaar in onze webshop of winkel.

Unsplash

Onze tips nog een keer kort op een rij:
- Was de fiets goed schoon met warm water of een sopje.
- Spoel daarna met water na (pas op met elektrische delen)
- Verwijder voorzichtig het achtergebleven vuil/zout van je fiets af.
- Wrijf daarna de fiets goed droog.
- Zet vervolgens de fiets in een droge verwarmde ruimte
- Behandel de fiets na, bijvoorbeeld met een speciale fietsvet, -olie of siliconenspray.

Bandenspanning
Controleer regelmatig of er genoeg lucht in de fietsbanden zit en of de banden nog voldoende profiel hebben. Daar waar het in de winter handig is om juist wat lucht uit de banden te laten voor extra grip, is in het voorjaar beter wat lucht bij pompen. Staat de fiets al een tijdje stil, dan is het zeker aan te raden om de bandenspanning op de juiste spanning te brengen. Maar ook bij regelmatig gebruik, zult u merken dat het fietsen een stuk lichter gaat als u de banden regelmatig controleert. Voldoende profiel op de banden zorgt voor optimale grip. Ga naar collectie fietspompen.

Ketting smeren
Heeft u een derailleurfiets (een fiets met een open kettingkast) dan worden de ketting en tandwielen nog meer blootgesteld aan alle invloeden van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat de fiets ook meer onderhoud nodig heeft. Ook fietsen met een gesloten kettingkast zijn niet helemaal vrij van onderhoud. U kunt de ketting reinigen met een speciale ontvetter. Neem bij het smeren van de ketting ook de naven, trapas, balhoofd en pedalen mee, zodat alles weer soepel loopt. Boutjes en moeren kunt het beste invetten met vaseline.

Slijtage van onderdelen
Niet alleen de banden, maar ook een ketting en tandwielen zijn aan slijtage onderhevig. Laat uw fiets regelmatig controleren bij ons fietsservicepunt. Het is erg belangrijk dat de ketting altijd goed gespannen is. Een ketting rekt namelijk wat op na een tijdje fietsen. Als u hiermee te lang door fietst kan een opgerekte ketting extra slijtage aan de bijvoorbeeld de tandwielen veroorzaken. Er zijn tegenwoordig ook fietsen met een automatische kettingspanner of v-snaar (belt) aandrijven. Kom langs in onze showroom en laat u informeren.

Goed zien en gezien worden
Werkt de verlichting volledig en zijn de remmen nog veilig genoeg? Het blijft ’s avonds weer langer licht, maar goed zichtbaar blijven in het verkeer is erg belangrijk. Ook veilig en soepel tot stilstand komen is belangrijk, vooral bij e-bikes. Het fietst toch een stuk lekkerder als u weet dat de remmen nog goed werken. Ga naar collectie fietsverlichting.

Laat uw fiets onderhouden bij ons fietsservicepunt Ga voor een (uitgebreidere) onderhoudsbeurt, controle of afstelling naar het Schakelaar Tweewielers fietsservicepunt. Wij werken snel, vakkundig en u kunt altijd gebruik maken van een gratis leenfiets. Goed onderhoud is belangrijk, want uw fiets gaat langer mee en u voorkomt onnodige extra slijtage.